Ölümünün 500. yılı olan 2019’da Avrupa’da gündeme yeniden oturmuştu. Sergileri açıldı. Londra’da, Paris’te… Floransa’da geçtiğimiz sonbaharda botanik çalışmalarına değinen bir sergisi oldu.
İstanbul’da ise, farklı bir yaklaşımla bugün bir sergi açılıyor: Da Vinci’ye Saygı. Türk sanatçılarımızın gözünden Leonardo. Bugünden 500 yıl önceye bir bakış… Aralarında Cem Sağbil, Mercan Dede, Yalçın Gökçebağ, Fevzi Karakoç, Devrim Erbil gibi birçok sanatçının gözünden, ruhundan Leonardo…
Sergiye gitmeye hazırlanırken… Zamana yine tersten mi bakmak gerek diye takılıyor aklıma… Acaba Leonardo bir zaman teleskobu yaratmış olsaydı ve şimdi sergiyi bizlerle izleyecek olsaydı… Sanatçılarımızın ondan etkilenerek yaptıkları –ve henüz görmediğim- bu eserler hakkında neler söylerdi acaba? Ya da şimdi, burada bu sergiyi ziyarete giderken, İstanbul sokaklarında dolaştırsaydı bakışlarını… Görseydi, güzelim doğamıza yaptıklarımızı… Bu betonlaşma, bu yok ediş…
Acaba bugün doğa için nasıl bir kurtuluş makinesi üretmeyi seçerdi? Ya da zamanı doğanın tanrısallaştırıldığı çağda dondurmanın yolunu mu arardı?
Meraklısına not:
1 Da Vinci’ye Saygı sergisi 5 Mart’a kadar İstanbul Akatlar’da MKM Çağdaş Sanat Galerisinde gezilebilir. Sergi daha sonra İzmir ve Ankara’da olduğu gibi Da Vinci’nin üç yıl yaşadıktan sonra hayata gözlerini kapattığı Fransa’nın Ambroise şehrinde de sanatseverlerin ziyaretine açılacak.
2 Da Vinci’ye Saygı sergisine dahil olan sanatçılarımız: Onay Akbaş, Durmuş Akbulut, Sunay Akın, Yalın Alpay, Bedri Baykam, Metin Celal, Mercan Dede, Devrim Erbil, Mehmet Erbil, Burçin Erdi, Yalçın Gökçebağ, Nedim Gürsel, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, İbrahim Karaoğlu, Bahar Oganer, Tülin Onat, İlber Ortaylı, Barış Sarıbaş, Cem Sağbil, Ahmet Telli, Mustafa Tolay.
http://www.salom.com.tr/koseyazisi-113538-ya_leonardo_bir_zaman_teleskobu_yaratmis_olsaydi.html